BORGES DAN TUHAN


Pada bulan Mac 1984, satu siri "dialog" radio telah berlangsung di antara Jorge Luis Borges dengan penyajak dan eseis Argentina, Osvaldo Ferrari. Untuk pertama kalinya, empat puluh lima dialog tersebut  yang diterjemah ke bahasa Inggeris oleh Jason Wilson akan diterbitkan bulan ini oleh Seagull Books dengan menggunakan judul Converstions, Volume 1. Berikut adalah antara dialog Borges dan Ferrari tentang kewujudan Tuhan - Editor.

Osvaldo Ferrari: Ramai orang masih tertanya samada Borges percaya tentang kewujudan Tuhan kerana kadang-kadang dia kelihatan percaya dan kadang-kadang tidak.

Jorge Luis Borges: Jika Tuhan bermaksud sesuatu dalam diri kita yang inginkan kebaikan, maka Tuhan wujud. Jika Tuhan dilihat sebagai satu mahkluk, maka saya tidak percaya Tuhan wujud. Saya percaya terhadap proposisi etikal, mungkin bukan dalam alam semesta tetapi dalam diri setiap daripada kita dan jika saya boleh tambah, seperti kata Blake, ia adalah proposisi estetika dan intelektual tetapi ia merujuk kepada individu itu sekali lagi. Saya tidak tahu samada ia terpakai dalam konteks alam semesta. Saya ingat satu ayat daripada Tennyson: "Alam semesta merah dalam taring dan kuku." Beliau menulis sebegitu kerana ramai orang bercakap tentang alam semulajadi yang lemah lembut.

Ferrari: Apa yang kamu baru katakan mengesahkan andaian saya bahawa konflik kamu tentang samada tuhan wujud atau tidak berkaitan dengan kemungkinan samada Tuhan itu adil atau tidak.

Borges: Saya rasa cukup untuk kita melihat alam semesta untuk mengetahui bahawa keadilan tidak menguasai dunia. Saya teringat satu ayat dari Almafuerte: "Dengan seni yang halus, saya menyebarkan belaian terhadap semua reptilia, saya tidak fikir keadilan adalah perlu apabila kesakitan merajai segala-galanya." Dalam satu lagi ayat, beliau menyatakan: "Apa yang saya minta hanyalah keadilan / tetapi lebih baik saya tidak meminta apa-apa." Meminta keadilan sekarang adalah permintaan yang berlebihan, sangat berlebihan.

Ferrari: Tetapi kamu juga mengakui wujudnya kegembiraan di dunia ini. Bukan sahaja kegembiraan berada di dalam perpustakaan, tetapi kegembiraan yang lain juga.

Borges: Sudah tentu. Kegembiraan boleh bersifat sementara tetapi pada masa yang sama ia juga boleh berlaku dengan kerap. Sebagai contoh, ia boleh berlaku dalam perbualan kita ketika ini.

Ferrari: Terdapat impak lain yang agak besar - impak yang menyebabkan ramai penyajak berpegang kepada kepercayaan tentang wujudnya dunia lain selain dari dunia yang kita diami sekarang kerana selalu terdapat sesuatu dalam puisi-puisi seseorang penyajak yang membawa kita ke satu dunia lain dari apa yang dinyatakan di dalam puisinya.

Borges: Benar, tetapi dunia lain itu mungkin disebabkan oleh apa yang digambarkan oleh puisi itu atau emosi yang mempengaruhi penulisan puisi itu sendiri. Dunia lain itu mungkin kerana campurtangan manusia yang menarik.

Ferrari: Tetapi kita mungkin boleh katakan bahawa dalam semua puisi terdapat sesuatu yang lain yang menjangkaui bahasa puisi dan subjeknya.

Borges: Bahasa tidak dapat menyamai kerumitan sesuatu benda. Saya fikir ahli falsafah Whitehead pernah bercakap tentang paradoks sebuah kamus yang sempurna iaitu idea yang mengandaikan bahawa semua perkataan di dalam kamus menyimpan semua realiti yang ada. Chesterton turut menulis tentang ini di mana beliau menyatakan bahawa ianya sesuatu yang tidak masuk akal untuk mengandaikan bahawa kesemua aspek kesedaran manusia yang lebih tebal daripada sebuah hutan boleh disimpan di dalam sistem mekanikal yang mendengus. Ini sama seperti kata-kata yang diucapkan oleh seorang broker saham. Ia sesuatu yang tidak masuk akal tetapi orang masih bercakap tentang bahasa yang sempurna dan kekayaan bahasa tetapi jika dibandingkan dengan kesedaran kita, bahasa sebenarnya sangat miskin. Saya fikir Stevenson pernah berkata bahawa apa yang berlaku dalam tempoh berlaku menjangkaui kesemua kosa kata Shakespeare ( ketawa). Saya percaya ia idea yang sama.

Ferrari: Dalam penulisan kamu, kamu ada merujuk tentang apa itu kekudusan termasuk kuasa ghaib. Dalam salah satu dialog kita juga kamu telah menerima kata-kata Murena tentang keupayaan kecantikan untuk menyampaikan kebenaran dunia yang lain. Kamu kelihatan seperti mengakui wujudnya sesuatu yang di luar jangkauan manusia tetapi kamu tidak memanggilnya sebagai Tuhan.


Borges: Saya fikir lebih baik untuk tidak memanggilnya sebagai Tuhan. Jika kita memanggilnya sebagai Tuhan, maka kita akan berfikir tentang seseorang individu dan yang menjadi misteri adalah mengikut doktrin triniti, individu tersebut adalah tiga yang mana bagi saya agak tidak boleh diterima akal. Dalam hal lain, jika kita menggunakan perkataan berbeza, mungkin perkataan yang kurang tepat atau kabur, maka kita boleh mendekati kebenaran. Itupun jika kita boleh mendekatinya atau ia juga boleh menjadi sesuatu yang kita tidak perdulikan.

Ferrari: Itulah sebab kenapa orang fikir kamu tidak menamakan Tuhan walaupun kamu percaya kepada persepsi tentang wujudnya realiti lain selain kehidupan seharian.

Borges: Saya tidak berapa pasti samada realiti ini adalah realiti kehidupan seharian. Kita tidak tahu samada alam semesta ini berada dalam genre realis atau genre yang sangat mengujakan kerana jika semuanya adalah mimpi seperti yang dipercayai oleh seorang idealis, makan apa yang kita panggil sebagai realiti hanyalah mimpi. Schopenhauer pernah bercakap tentang "intipati (essence)" (mimpi kedengaran agak menunjuk-nunjuk, bukan?). Kita boleh panggilnya sebagai "intipati kehidupan seperti mimpi." Benar, kerana "mimpi" mencadangkan sesuatu yang menyedihkan - seperti psikoanalisis (ketawa).

Ferrari: Selain keimanan atau ketiadaanya, satu lagi soalan ialah samada kamu menganggap cinta dalam maksud umumnya sebagai kuasa atau keperluan untuk melengkapi hidup.

Borges: Saya tak tahu samada ia satu keperluan tetapi ia tidak boleh dielakkan.

Ferrari: Maksud saya bukan cinta antara dua orang manusia tetapi apa yang diterima atau tidak diterima oleh seorang manusia sepertimana mereka menerima udara atau cahaya. Cinta yang akhirnya menjadi satu kuasa ghaib.

Borges: Adakalanya saya merasakan kesyukuran yang misteri. Apabila saya mempunyai idea yang kemudiaanya, agak menyedihkan, menjadi cerita atau puisi, saya merasakan sensasi dalam menerima sesuatu. Tetapi saya tidak tahu samada "sesuatu" itu diberikan kepada saya oleh sesuatu atau seseorang atau ia datang dengan sendiri. Yeats mempunyai doktrin memori yang hebat dan beliau fikir ia adalah penting untuk seorang penyajak mempunyai banyak pengalaman kerana beliau mewarisi memori daripada ibu-bapanya, datuk-neneknya, dan moyangnya. Memori ini akan bercambah dalam bentuk progesi geometrik sehinggalah beliau mewarisi memori manusia dan "sesuatu" ini akan ditunjukkan kepadanya. De Quincey merasakan memori adalah sempurna kerana manusia memiliki di dalam dirinya segala apa yang dirasakannnya dan difkirkannya sejak kecil. Tetapi untuk mencari memori ini, seseorang perlukan ransangan yang cukup. Beliau merasakan - beliau seorang Kristian - bahawa itulah buku yang akan digunakan pada hari akhirat iaitu buku memori setiap orang. Ia boleh menentukan samada kita ke syurga atau neraka. Tetapi secara peribadinya, mitologi itu sangat asing bagi saya.

Ferrari: Pelik juga ya Borges kerana kelihatan kita seperti sedang bercakap tanpa henti melalui memori. Kadang-kadang perbualan kita mengingatkan saya tentang dialog di antara dua memori.

Borges: Sebenarnya itulah yang berlaku. Jika kita adalah sesuatu, kita adalah masa lampau kita, bukan? Masa lampau kita bukanlah sesuatu yang boleh dicatat dalam biografi atau surat khabar. Masa lampau ktia adalah memori kita. Samada memori ini boleh disorok atau diselewengkan adalah tidak penting. Ia tetap ada di situ bukan? Ia mungkin memori yang bohong tetapi pembohongan itu menjadi sebahagian daripada memori dan diri kita.

Ferrari: Sedang kita bercakap tentang keimanan dan ketiadannya ketika ini, saya ingin menyatakan sesuatu tentang zaman kita ketika ini yang saya rasakan agak pelik. Sejak zaman berzaman, penganut Protestan dan Katolik Barat risau tentang dilema penyelamatan roh. Tetapi kelihatan generasi yang terkemudian seperti tidak memikirkan ia sebagai satu dilema.

Borges: Saya merasakan ia sesuatu yang serius apabila manusia tidak memiliki naluri atau rasa etikal, bukan? Tambahan lagi, terdapat kecenderungan atau tabiat untuk menilai sesuatu tindakan melalui akibat tindakan itu. Sekarang saya merasakan ia sesuatu yang tidak bermoral kerana apabila kamu melakukan sesuatu, kamu tahu sanada tindakan kamu itu baik atau buruk. Akibat tindakan itu pula akhirnya akan dibahagikan, digandakan dan mungkin diseimbangkan. Contohnya, saya tidak tahu samada akibat penemuan Amerika adalah satu perkara yang baik atau buruk kerana terdapat begitu banyak akibatnya. Malah ketika kita sedang berbual saat ini, ia sedang berkembang dan bercambah. Jadi untuk menilai sesuatu tindakan melalui akibatnya adalah tidak masuk akal. Tetapi orang selalu melakukan perkara ini. Sebagai contoh, satu pertandingan atau peperangan diniali melalui kekalahan atau kemenangan dan bukan samada ianya beretika. Akibatnya pula, seperti yang saya katakan, ia mungkin akan bercambah dengan stabil dan kemudian menjadi tidak stabil semula mengikut masa. Ia satu proses yang berterusan.

Ferrari: Dengan hilangnya idea tentang penyelamatan dan penglaknatan, idea tentang baik dan buruk serta dosa dan pahala juga turut hilang. Dengan itu, terdapatnya versi berbea tentang perkara yang menyisihkan pandangan dunia yang lebih awal.

Borges: Orang sekarang hanya fikir samada sesuatu benda itu mendatangkan manfaat. Mereka berfikir seolah-olah masa depan itu tidak wujud, atau seolah-olah masa depan yang sebenar adalah masa sekarang. Mereka hidup berdasarkan apa yang sedang berlaku kepada mereka ketika ini.

Ferrari: Dan cara hidup sebegitu iaitu kehidupan yang penuh dengan kesegeraan telah menjadikan kita manusia "segera", atau mungkin juga manusia yang tidak berguna.

Borges: Saya setuju sepenuhnya.

***
Ini adalah terjemahan transkrip dialog radio antara Osvaldo Ferrari dan Jorge Luis Borges yang diterbitkan oleh The New York Review of Books pada 4hb November 2014. Teks asal dalam bahasa Inggeris boleh dibaca di SINI

Sumber gambar: google image

ULASAN

Nama

1200bookshop 20.20 3 Dimensi 40 Days of Dating A Country Doctor A Series Of Unfortunate Events A Year Of Reading The World Aanwaric Abe Books Acara Buku Adam Adaptasi addylah Adila Adilah Afifah Agatha Christie Aidilfitri Aimi ain Ainur AirBnB Aishah Nurhakim Aizzat ajami Akira Kurosawa Aksesori Aktivisme Al Quran Albus Dumbledore Alex Baumhardt Alex Halberstard Alexander Petrov Alice In Wonderland Alicia Alina Amazon Amber American Railway Transportation American Writers Museum Amir Amir Muhammad Amira Amiri Amis Ammar Ammar Gazali Ammar Haziq amy Ana Raffali and Rare Book Library Andres Ayerbe Angelina Jolie Animal Farm Animasi Anis Ann Morgan Anna Karenina Anna Wigandt Anne Frank Anne Sylvie Boisliveau Aplikasi Aqidah Arab Archives Argentina Armando Milani Aroma ArsAas Arthur Conan Doyle Arthur Schopenhauer Atiqah Atka Zamimi Auden Austen Austin Kleon Awak Bior Azhar Aziff Azleena Azwan Ali Bangku Bar Barnes & Nobles Bas Basyirah Baucar Beauvoir Beethoven Beg Bell-Nett Mother Book belles lettres Ben Okri Ben Parr Benih Berita Buku Berjaya Biblio-mat Bibliofil Bilbo Baggins Bill Gates Binhai Bjork Blur Book Country Bookcourt Booklandia Booktubers Bookvibe Borders Brian J. Davis British Library Brothers Grimm Bruce Lee Bruce Lee Buku Buku Elektronik Buku Fizikal Buku Jarang Buku Kegemaran Buku Mewarna Buku Nota Buku Roti Buku Termal. Camille Leproust Buku Timbul Bumilangit Burdifilek C.S. Lewis cahaya bergelombang pendek Cambridge University Library Camus Canada's National Reading Campaign Catarina Marina CBC Books Cenderamata Cerita Haida Cervantes Charles Bukowski cherane cheryna Chinua Achebe Chip Kidd Chronicle Books Clarissa Lee Cléa Dieudonné Clete Kushida Coffey Architects Coklat Colorless Tsukuru And His Years Of Pilgrimage Condor Airlines Creative Haven Crowdfunding Cukai Cut Nyak Dhien Dahl Dahlia Dan Jurafsky Dana Awam Daniel Darwisy Daniel Genis daniel teoh David Bowie David Edwards David Willis DC Public Library Delillo Democratech Dentsu Deschutes Library dfahtastic Diari Anne Frank Dickens Dictionary of Untranslatables Didiey Diego Rivera Dinah Fried Dini Don Quixote Dongeng Donovan Beeson Drinkable Book project Drouet Duka Tuan Bertakhta E-Buku e-reader Edisi Pertama Eira Khan Ejaan Eleena Elegy for a Dead World Elizabeth Bowen Emily Bronte Emma Maembong Emma Watson Emoji En Attendant Godot Erik Knutzen Ernest Hemingway Erotika Eslite Esquire Etgar Keret Etsy Euny Hong Evolusi Fahmi Faizal Fakri Family Happiness Farah Syahira Farn Fasyfaru Fathi Aris Omar Fathi Faruq Fictitious Dishes Fiksyen Filem Firda Kahlo Firdaus Fitur Flame13th Florida Polytechnic University FLUX Foundation Fotograsfika Museum Francesco Marciuliano Francis Bacon Franciso Antolin Franz Franz Kafka Friedrich Nietzsche Frog Fyodor Dostoevsky Fyodor Dostoyevsky Gabriel Garcia Marquez Gajet Gaji Game of Thrones ganaesh Gelandangan gelung Genre Gensler George Orwell George Perec George Sand Gertrude Stein Gifu City Library Gilmore Girls Gina Gogol Goodnight Moon Goodreads Google Creative Lab Google Play Grammarly Great Maps Greek Grenoble Grimm GST Hadi Hadiah Hadiah Nobel Sastera Hafez Hafiz Halim Hanani Happy Meals Harold and the Purple Crayon Harper Lee Harry Potter Haruki Murakami Hashima Hasmi Hashim hayathaniza Heinrich Himmler Helen Fielding Hemingway Henning Lederer Herman Melville Herve This hidayah Hikayat Hang Tuah Hisyam Hizatul Hobbit Hostel Buku Hotel How Long to Read Hugo Hunter S. Thompson Husna Iceland ida_jj Idries Shah Ilyn Iman infografik Inovasi Inspirasi Instagram Intelligent Life iPhone IQ84 Iran Isabel Barbuzza Islam Islamic State Istana Istanbul IU Izzatti J Peder Zane J.K. Rowling Jack Kerouac Jaime de la Puente Jaket Buku Jakub Pavlovsky Jamal Raslan James Joyce Jane Jane Austen Jannah Jason Sperling Jazz Jean Paul Sartre Jeet Kun Do Jen Doll Jepun Jerman Jerry Brotton Jessica jhnrdzi Jiwa Joanna Paraszczuk Joe Hale John Spurling Jorge Luis Borges Jose Bartoli Joseph Brodsky Joseph Heller Josh Corman Joyce Joyce Carol Oates Jules Verne Junichiro Tanizaki Junkudo Jurnal K-Pop Kad Kafe Kafka Kajian Kalendar Kamus Kapasitor Karya Seni Kate Bush Kate Gavino Kate Young Kathy Zadrozny Kazuo Ishiguro Keanu Reeves Kedai Buku Keira Knightly Keith Oatley Kek Kelab Buku Kelli Anderson Kembara Sastera Kempen Kerjaya Kertas Dinding Ketab-e-Dastan Ketagih Kickstarter Kidal Kim Gordon Kimberly Kindle Kindle Convert Kipling Kisah Dongeng Kishokai KL Zine Fest Klasifikasi Kobo Koji Yomamura Komik Kontroversi Korea Utara Kostum Kristie MacRakis Krukrustudio Kuala Lumpur Book Exchange Kucing Kuiz Kulit Buku Kurator L&PM Editores La Ciudadela Lainie Yeoh lanbenhussain Langka Lapangan Terbang Laporan largehearted Boy Last Night’s Reading: Illustrated Encounters with Extraordinary Authors Lauren Martin Le Coran par lui-même Le Petit Prince Le Recueil des Histoires De Troye leana Leaves Led Zeppelin Legasi Oakheart Lego Lemony Snicket Leo Tolstoy Leonardo da Vinci Leslie Atzmon Letter Writers Alliance Lewis Carroll Lex Hall Liana Libby O' Connel Libreria Lifehack Lifehacker Lisa Surihani Literary Review Lithuania Liu Erxi Liy Llyod Kahn Lockhart Lokman Lolita London Lord of the Rings Lou Andreas-Salome Lumio Lydia Lyla M Nasir Mafuzah maisarah Maja Djikic Makanan Makoto Azuma Malique Man Booker Man Booker International Prize manga mangolisa Manuscript Manuskrip MARBL mareamaria Margaret Atwood Margeret Atwood Maria Popova Marilyn Monroe Mark Strand Mark Yakich Mark Zuckerberg Marlon James Marsyitah Mata Maurice Sendak mavalia may McDonalds Megalopolis Megat Mellissa Menu Menulis Mesin Buku Mesin Taip Metallica Michelle Miley Cyrus Miller Mimi Sheraton Mimpi Seorang Manusia Yang Tak Munasabah Minyak Wangi Mo Yan mobil Morioka Shoten morsmode mudin Munierah Mural Musang Musset muzik My Big Geek Adventure Myanmar Na Young Wu Nabila Nabokov Nadine Gordimer Naha Najmi Nama Pena NamRon NaNoGenMo NaNoWriMo Napiez Nasihat Natasha nazim Nazir NearSt Neil Gaiman New York Nicholas Blechman Nicholas Sparks Nirvana Nisa's Book Cafe Nizam Bakeri Nobel Nobuo Okano Nomad Noot Noreen norziati Note-by-Note Cooking Novel Novel Cinta Noveltree noyanabila nuralisa nurhanisah Obsesi Buku Oliver Burkeman Open Book Project Open Bookstore Orli Osama Bin Laden Oscar Wilde Outdoor Co-ed Topless Pulp Fiction Appreciation Society Pablo Neruda Paris Patrick Modiano Paul Bacon peachdrung Pekan Buku Pekan Kucing Pelbagai Pelik Pena Bulu Pelepah Penanda Buku Pengembaraan Penghadang Buku Pengharaman Buku Penguin Penimbang Pensil Penterjemah Penulis Perancis Perewa perkahwinan Perpustakaan Perpustakaan Digital Qatar Perpustakaan Negara Malaysia Perpustakaan Vatican Personal Creations Peta peter mendelsund Petra Gimbad Philani Dladla Philip Roth pipiyapong Plato playjudgey Poligami Buku Popular Port Angeles Library Portland State University Pramoedya Ananta Toer Presiden Pricenomics Proust Puisi Put Me In The Story Qarin Qasem Naqizadeh Quartz Quidditch R.F. Luchetti Radhiah Raffles: The Definitive Biography Rainer Maria Rilke Rak Buku Rakit Rare Ray Marshall Read it Forward Reddit Redha Redza Minhat reformist101 Reinier Gerritsen Rekaletak Rekod Buku Restoran Richard Davies Richard Flanagan Richard Hopley Riha Rimbaud Rintala Eggertsson Rizal Rizzoli Road Publishing Roald Dahl Rob Lyons Roberto Bolano Robot Roger Tagholm Rohani Romek Marber Rory Gilmore Rowena Rozalia Ruang Bekerja Rudyard Kipling Rusia Rutin Ryan Molloy saidatul madiha Sains Salman Rushdie Salvador Dali Samsung Samuel beckett Sarah Peters Sarang Sartre Saul Bellow Schlauchgelüste Seattle Sekolah Bukan Penjara Universiti Bukan Kilang Selebriti Senarai Senarai Buku Seni Buku Serial Reader Seteru Shaardd Shafika Shafiq Shahirah Shahnon Ahmad Shakespeare Shakespeare and Company Shamsiah Fakeh Shamsul Shelfie Sherlock Holmes Shi zhu zhai shu hua pu shirolalala Signature Duo Sigurjón Birgir Sigurðsson Sir Ernest Shackleton Siti Khadijah Sjón Skarf Slider Socrates Soefira Sophie Kinsella Soseki Natsume Soviet Union Spotify spritz Stanislas Dehaene Steff Strand Bookstore Street Art of Santiago Street Books Sue Townsend Sufian sulaman Superman Surat Suraya Susanna Hesselberg Svetlana Alexievich syahira Syamil Syara Syima Sylvia Plath Syria Tabiat taiplajulaju Taiwan Tales Of Ordinary Madness Taller 6A Tanwi Nandini Taschen Tasha Tatabahasa Tatu Tee Ngin Rui Tehran Teknik Teknologi teksi Televisyen Tell A Story tema temu janji Temuramah Terjemahan The Academic Bookstore The American Library Association The Dream Of A Ridiculous Man The Future Library Project The Guardian The Human Condition The Jungle Book The Language of Food: A Linguist Reads the Menu The New York Times The Poetry Brothel The Recuyell of the Histories of Troye The Religious Book Shop The School of Life The Sufis The Top Ten: Writers Pick Their Favorite Book Thomas Hardy Three Questions Tiga Soalan Tiny Homes On The Move Tips Tivi Tolkien Tolstoy Toru TravelbyArt Trivia Troy tsunderedaya Typedrummer Uganda Ukiran Ulasan Buku Ulat Buku ulat buku jalanan Umberto Eco UNESCO Universiti University of Aberdeen Vargic’s Miscellany of Curious Maps: Mapping Out the Modern World Verlaine Victor Miron Video Virginia Woolf Vladimir Nabokov Vogue Von Wong Vorsicht! Buch W.H. Auden Waiting For Godot War and Peace Watak Waterstones Wes Anderson What We See When We Read Whatsit Wikipedia Wilde William Caxton William H. Scheide Woolf Wuthering Heights Yahudi yamoose You Need More Sleep Yves Duranthon Zajal Zamir Zery Hamzah zhukl Zuan
false
ltr
item
Segalanya Tentang Buku: BORGES DAN TUHAN
BORGES DAN TUHAN
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgBmg_hkEfRluZaBNvw6wOD77xldqNv_lVaPAcXWX8BcWtFpeJnocjkYaIM8GSeSM4xQcRGl0UKLJ6Fn1UjwYTjNIFdI21LXqVCJm_haVx9TTCOdVUvOwdNjcRetly00GWgu7PH_hIa0PY/s1600/o-JORGE-LUIS-BORGES-facebook.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgBmg_hkEfRluZaBNvw6wOD77xldqNv_lVaPAcXWX8BcWtFpeJnocjkYaIM8GSeSM4xQcRGl0UKLJ6Fn1UjwYTjNIFdI21LXqVCJm_haVx9TTCOdVUvOwdNjcRetly00GWgu7PH_hIa0PY/s72-c/o-JORGE-LUIS-BORGES-facebook.jpg
Segalanya Tentang Buku
http://www.twtbuku.com/2014/11/borges-dan-tuhan.html
http://www.twtbuku.com/
http://www.twtbuku.com/
http://www.twtbuku.com/2014/11/borges-dan-tuhan.html
true
4517556270344124424
UTF-8
Carian anda tidak wujud LIHAT SEMUA Baca Lanjut Balas Batalkan ulasan Delete oleh Laman Utama HALAMAN CATATAN Lihat Semua Catatan Berkaitan LABEL Arkib CARI LIHAT SEMUA Carian anda tidak wujud Laman Utama Ahad Isnin Selasa Rabu Khamis Jumaat Sabtu Ahad Isnin Selasa Rabu Khamis Jumaat Sabtu Januari Februari Mac April Mei Jun Julai Ogos September Oktober November Disember Jan Feb Mac Apr Mei Jun Jul Ogos Sep Okt Nov Dec Sebentar lalu 1 minit lalu $$1$$ minit lalu 1 jam lalu $$1$$ jam lalu Semalam $$1$$ hari lalu $$1$$ minggu lalu lebih 5 minggu Followers Follow Catatan Premium Kongsi untuk baca Salin Kod Pilih semua kod Semua kod telah disalin Kod/teks tidak boleh disalin, sila tekan [CTRL]+[C] (atau CMD+C untuk Mac) untuk salin